Wim Thielemans inspireert.
Wil je anderen beter begeleiden naar gedragsverandering en groei? In deze aflevering leer je hoe het CACTUS-model gesprekken effectiever maakt, door mensen zelf inzichten en oplossingen te laten ontdekken, wat zowel bij selectie- als ontwikkelgesprekken leidt tot duurzame vooruitgang. Deze keer zijn Sarah de Meyer en Elisabeth Auer van Weerwerk aan het woord.
De Grote 🌵CACTUS-Quiz is een interactieve en gratis online quiz voor professionals in recruitment, HR en management, gericht op het verbeteren van kennis over selectiegesprekken. De quiz vindt plaats via Zoom, met de volgende editie op 29 januari van 14:00 tot 15:00 uur. Deelnemers kunnen hun kennis testen, nieuwe inzichten ontdekken, vragen stellen en kans maken op een boekprijs. De quiz biedt een leuke break uit de dagelijkse routine en is voor iedereen toegankelijk. Niet beschikbaar op de aangegeven datum? Meld je aan voor de wachtlijst.
We benaderen vanuit wetenschappelijk onderzoek (Wingate & Bourdage) de verschillende doelen van een selectie-interview. We komen tot de vaststelling dat al deze doelen combineren in één gesprek moeilijk is. We geven aanbevelingen over hoe we het gestructureerd interview wel beter kunnen aanpakken.
Het gestructureerd interviewen gebeurt bij voorkeur met het CACTUS canvas. Het geeft in een oogopslag de sterktes en zwaktes van een kandidaat weer in zes verschillende categorieën. Het CACTUS canvas wordt gebruikt bij de opmaak van de blueprint van de job, tijdens het gesprek en bij de evaluatie en de selectiekeuze. Eén van de gebruikers van het canvas (bureaurecruiter Actief Select) licht haar ervaringen toe.
🎙️ Benieuwd naar hoe je betere selectiebeslissingen kunt maken?
Luister dan naar de nieuwste aflevering van onze podcastreeks over het Gestructureerd interviewen 🌵!
Deze keer duiken we dieper in op het verbeteren van selectiebeslissingen vanuit een wetenschappelijk perspectief, met professor Marvin Neumann van de Vrije Universiteit Amsterdam als gast.
🌟 Ontdek waarom beslissers vaak intuïtieve beslissingen verkiezen boven het gebruik van algoritmen, en hoe het onderzoek van Marvin Neumann laat zien waarom dit een gemiste kans is voor betere voorspellingen.
🎧 Luister nu en verbeter jouw selectiebeslissingen!
Het is eigenlijk gek, maar de meeste recruiters kennen geen gestandaardiseerde aanpak voor sollicitatiegesprekken. Hoe het beter kan? Daar heb ik het over in deze podcast.
Verandering zorgt traditioneel voor weerstand bij mensen. Ze blijven het liefst zitten waar ze zaten en werken zoals ze gewend zijn. Het is moeilijk om werknemers te dwingen om bij te leren. Tegelijkertijd is afwachten geen oplossing omdat er in onze kenniseconomie veel nieuwe taken bijkomen en we elke werkkracht meer dan nodig hebben. Organisaties staan voor een dilemma: scholen we onze medewerkers om of moeten we nieuwe mensen rekruteren? Beide keuzes houden dure consequenties in. Upskilling en reskilling zijn de nieuwe uitdagingen voor elke organisatie.
Stop met twijfelen, sleutel aan je job en ga met plezier aan het werk. Jobrepair is de slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk! Volg het webinar Jobrepair dat een introductie geeft van het gelijknamige boek van Wim Thielemans.
In deze Podcast leidt Wim Thielemans het boek Jobrepair - de slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk - in.
Met teamcrafting sleutelen we samen aan de werkverdeling van het team door elkaars leuke en lastige taken te kennen en er rekening mee te houden. De oplossingen maken het werk voor iedereen beter.
Het jobcraftingspel brengt structuur in het zoeken naar boetseermogelijkheden in je huidige job. Het kan zelfstandig of met een coach worden gespeeld.
Er wordt vaak gezegd: Attitudes op het werk zijn belangrijker dan competenties. Maar hoe schat je de attitude & motivatie van iemand in tijdens een coaching of selectiegesprek?
Vergaderen… Voor velen onder ons de manier om informatie uit te wisselen, voor anderen een noodzakelijk kwaad. Maar hoe pakken we het nu slimmer aan?
In het rood gaan, opbranden, uitgeblust geraken. Het zijn indicaties voor een minder gezonde werk- en levensstijl. We vinden een regelmatige medische check-up belangrijk, maar wat ons werk betreft, hollen we maar verder. Het loont de moeite om nu en dan eens een analyse te maken van je dagelijkse takenpakket. Hoeveel leuk en lastig werk heb ik en wat doe ik eraan?
Wat zou u ervan denken als we slechts één structuur voor alle gesprekken over werk zouden gebruiken, van recrutering over evaluatie en coaching tot het promotie- of exitgesprek. Eén structuur voor alle gesprekken die simpel, snel en slim is? Want één structuur onthoudt iedereen beter! Een gestructureerd gesprek heeft bovendien een hogere validiteit! En één gespreksstructuur zorgt voor tijdswinst want er liggen nog veel andere taken te wachten, nietwaar?
Je leidt een multidisciplinair team van professionals die stuk voor stuk kanjers zijn in hun werkdomein. Maar ergens slaag je er niet in om voortgang te maken of om de leden van het team in dezelfde richting te doen denken laat staan resultaten te boeken... Wat is er aan de hand denk je...
Christof Vanschoubroek, redacteur van de Standaard schreef op 30/4/2018 het volgende. De regering zoekt al een jaar driftig naar de stok om werkgevers en langdurig zieken te responsabiliseren zodat meer mensen opnieuw aan de slag kunnen gaan. Ze geraakt er nog niet uit, het is echter een kwestie van tijd omdat de kosten van 7 miljard euro al hoger zijn dan de werkloosheidsuitkeringen, het komt er dus aan!
De arbeidsmarkt staat in brand, zolang we het probleem enkel als een competitief probleem benaderen, wakkeren we het vuur alleen maar aan en vinden we geen oplossing om het vuur te blussen.
Mensen met kinderen herkennen misschien dit woord, hoekenwerk. Bij hoekenwerk gaan kinderen in kleinere groepen aan de slag om te spelen of om leerstof te oefenen en ze kiezen zelf hun eigen hoek. In elke hoek is er een ander aanbod. Simpel en zelfsturend!
Ik introduceer hier het idee om in de organisaties van de toekomst, wij noemen dit ‘New Generation Work’, net hezelfde te doen hoewel het natuurlijk veel complexer in elkaar zit. Je zorgt er best zelf voor dat je met je taken zoveel mogelijk in de juiste hoek zit. Dat is de STER-hoek, dat is de hoek waar je taken uitvoert waarvoor je met je competenties en je attitudes beiden in het groen zit. Ze geven je energie terwijl je ze uitvoert en daardoor kan je ze altijd blijven doen. Maar er zijn ook nog 3 andere hoeken en soms kan het niet anders dan dat je met taken in een andere hoek zit. Om de hoeken op te delen gebruiken we de as van competenties en attitudes.
Een competentie en een attitude is op zich niet positief of negatief. Voor elke competentie en attitude is er wel werk of zijn er wel taken te vinden.
We leven in een kenniseconomie en ieder van ons is professional in zijn eigen werkgebied. Meer dan ooit verwachten collega’s, directie en klanten dat we hen vanuit expertise kunnen helpen. Ze verwachten degelijk advies, een kerncompetentie binnen de organisatie van de toekomst. Maar hoe adviseer je op een professionele manier waarbij je je niet opdringt en waarbij de collega of klant jouw advies respecteert en ernaar handelt?